Косів: форум міста та району
00:25, 29 Березня 2024 *
Ласкаво просимо, Гість. Будь ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Увійти
 
 
   Початок   Допомога Пошук Увійти Реєстрація WAP  
Сторінок: [1] |   Вниз
  Друк  
Автор Тема: Велотріп «Косів — Буковецький перевал — Писаний Камінь — Косів»  (Прочитано 14976 раз)
KosivArt
Адміністратор


Репутація: 101
Offline

Повідомлень: 6509


« : 17:05, 25 Травня 2009 »

Учасники: Макс, Маню, Васіл.

Цей велотріп був найважчим з усіх попередніх. На раджу їхати туди непідготовленим роверистам або роверистам зі слабонькими байками nono

Десь 23 кілометри треба їхати до Буковецького перевалу по шосе Косів — Верховина. Далі ще 6 кілометрів до Писаного Каменю грунтовою дорогою, причому останніх півтори кілометра ми лізли вгору пішки, залишивши ровери прив’язаними до слупа Smiley

* DSC_6220.jpg (189.69 Кб - завантажено 1218 раз.)
KosivArt
Адміністратор


Репутація: 101
Offline

Повідомлень: 6509


« Відповідь #1 : 17:06, 25 Травня 2009 »

На горі Писаний Камінь вже була група дітей та кілька гуртів відпочиваючих-випиваючих — видно, що це досить популярне місце відпочинку. До самого каменю можна вирулити нивою або бобіком.

Ми трохи відпочили, пообідали (сальце в лісі смакує найкраще:) і полізли на скалу. Згори добре видно всі навколишні хребти, навіть Чорногірський.

В сумі ми пройшли-проїхали більше 60 км і по дорозі назад всі добряче обсмалили руки і фейси sunny.

Дивіться детальний фото-звіт з Писаного каменю, а фото-панорама допоможе оцінити масштаби валунів Smiley

* DSC_6295.jpg (136.86 Кб - завантажено 1300 раз.)
KosivArt
Адміністратор


Репутація: 101
Offline

Повідомлень: 6509


« Відповідь #2 : 17:15, 25 Травня 2009 »

П. Григорчук (Туристичними стежинам Косівщини, част. 1)

Туристський маршрут на г. Писаний Камінь (1221 м).

На гору Писаний Камінь найзручніше іти з Буковецького перевалу, з шосе Косів — Верховина. До гори веде ґрунтова дорога, яка звивається між оселями, а далі стрімко піднімається вгору (на г. Копілаш 1155 м) і вже прямує на південний схід, то через смерековий ліс, то — полонинами.

Протяжність маршруту — 6 км, тривалість переходу — 2 год. В технічному відношенні маршрут нескладний, не вимагає попередньої підготовки і спеціального спорядження, а тому доступний для всіх вікових груп. Йти легко і цікаво, дорога весь час набирає висоту, відкриваються все нові захоплюючі краєвиди, влітку навколо — розмаїття трав і польових квітів, ростуть афини і малина, нижче (в смузі лісу) можна назбирати грибів. З водою також проблем немає: на початку маршруту вона в криницях місцевих жителів, на г. Копілаш тече струмок.

Вершина гори Писаний Камінь вкрита смерековим лісом, від вершини до каменів-скель відходить кам’яниста стежка, яка збігає вниз на південний захід і впирається у величезні камені.

Сам Писаний Камінь — це величезні брили пісковика, які починаються з північного заходу, з каменів висотою 2-3 м, і тягнуться ланцюгом (біля 80 м) на південний схід, виростаючи у масивні моноліти висотою до 20 м. Під дією сонця, вітру і дощу камені тріскаються, утворюються щілини, заглибини, ями. Камінь створює враження величезного поїзда, "вагони" якого схилені на бік. Із заходу камені залягають полого, тут сухо, зі сходу прямовисно, а то і під мінусовою крутизною, тут волого. Верх каменів утворює горизонтальну площину, де можна відпочити, помилуватися навколишньою природою, прийняти сонячні і повітряні ванни.

Існує легенда, що дуже давно навколишні гори заселяли племена карпів, які і дали назву Карпатам. Це були люди-гіганти, як міфічні титани, наділені надзвичайною силою. Так-от, вони прикотили сюди ці камені, щоб увіковічнити пам’ять про перебування тут, закопали свої скарби (на чорний день) і накрили їх каменями, щоб бува хтось не знайшов. Відтоді і ходять сюди люди, як в Мекку, щоб поклонитися могутньому духові своїх предків, залишити свій автограф на Камені і увіковічнити своє ім’я, а, можливо, хтось "зазіхає" на золото Карпів? Зветься Камінь Писаним, бо він і справді геть чисто обписаний, тут сотні прізвищ, імен, дат.

В свій час Писаний Камінь відвідали І. Франко, М. Коцюбинський, О. Кобилянська, В.Стефаник, Л.Гарматій, Г.Хоткевич, Р.Кайндль та багато інших знаменитостей, більшість з них викарбували там свої імена.

Камінь представляє собою значний інтерес як в плані історичному (події, люди), так і в плані геологічному, адже виходи складчастих структур на земну поверхню дають уявлення про будову Землі та процеси, що відбуваються в її надрах. А яка велична панорама гірських хребтів і вершин відкривається звідси!

На північ від Писаного Каменя споглядаємо вершини г. Біла Кобила (1477 м), хр. Ігрець з г. Чорний Грунь (1385 м), г. Тарношори (998 м) з не менш цікавими каменями-скелями, г. Ґрегіт (1491 м), г. Лисина Космацька (1467 м), г. Буковоць (1059 м), навколишні села Буковець-Ясенів-ський, Снідавка. На схід гори нижчають, тут вершини г. Максимець (981м), г.Плоский (764 м) хр. Сокі-льський (939 м), долини річок Рибниця, Роженка, Черемош і населені пункти — с. Яворів, Великий Рожен, смт. Кути та Вижниця. Горизонт півдня заступають гори Буковини з вершинами: г. Верхріччя (834 м), г. Магура, г. Бочків (1240 м), г. Кам'янець (965 м), околиці сіл Білоберезка, Петраші, Мариничі. І, нарешті, на заході милуємося найвеличнішою панорамою гір — найближча сусідка Писаного Каменя г. Муралелича (1224 м), і далі — г. Синиця-Довбушанка (1186 м), хр. Гриняви з вершиною г. Скупова (1578 м), хр. Чорногора з найвищими в Україні вершинами: г. Піп Іван (2021 м), г. Бребенескул (2036 м), г. Гутин-Томнатик (2016 м), г. Ребро (2001м) і нарешті, красуня г. Говерла (2061 м) та г. П’єтрос (2021), селами Ясенів, Криворівня, смт. Верховина, долиною річки Чорний Черемош.

Хто хоча б раз побував на Писаному Камені, неодмінно захоче навідатися сюди ще, в цей привабливий і чарівний куточок нашого краю.

Повертатися назад до Буковецького перевалу неважко, адже йдемо у зворотньому напрямку, на північний захід, по дорозі, яка збігає вниз, а йти долів набагато легше і швидше, цих 6 км шляху долаємо за 1 год.
Reality
Постійний відвідувач


Репутація: 8
Offline

Повідомлень: 143


« Відповідь #3 : 19:46, 25 Травня 2009 »

О! бАГАТО ЦІКАВОГО НАПИСАВ Стас, дещо навіть і незнав, особливо про племена Карпів.

Нема життя без звуків мрії... http://www.santaproperty.com
IVP
Ст. модератор


Репутація: 58
Offline

Повідомлень: 1987

Moskalowka


« Відповідь #4 : 20:23, 25 Травня 2009 »

Класно ви з"їздили, я б точно таке зараз не витримав =\
Reality
Постійний відвідувач


Репутація: 8
Offline

Повідомлень: 143


« Відповідь #5 : 00:40, 26 Травня 2009 »

та головне не думати про важкість поїздки, плеєр у вуха і тиснеш як молодий music

Нема життя без звуків мрії... http://www.santaproperty.com
KosivArt
Адміністратор


Репутація: 101
Offline

Повідомлень: 6509


« Відповідь #6 : 19:30, 26 Травня 2009 »

та головне не думати про важкість поїздки, плеєр у вуха і тиснеш як молодий music
З плеєром добре самому їхати, нашо тоді компанія? В цьому якраз фішка, шо на ровері можна крутити педалі і спілкуватись, чого не зробиш на мотоциклі.
KosivArt
Адміністратор


Репутація: 101
Offline

Повідомлень: 6509


« Відповідь #7 : 20:06, 27 Травня 2009 »

Ше до купи шпалери з г. Писаний камінь:
http://www.kosivart.com/index.cfm/fuseaction/wallpapers.main/i/18/
Сторінок: [1] |   Нагору
  Друк  
 
Перейти в:  

© 2007—2024 KosivArt | Працює на SMF